Terug naar blog 13 maart 2024
UpdatesIdentiteit

Waarom onze naam veranderd is

Wij dachten dat het tijd voor iets anders was. Iets dat meer zegt over wat wij doen.

Pointers logo

Toen ik dit bedrijf oprichtte, koos ik de naam Expanse omdat het me aansprak. Expanse betekent een uitgestrekt, ononderbroken gebied van iets en software is een enorm grote wereld. Er zijn zoveel mogelijkheden met software en ik vond Expanse de perfecte naam. Ik was al een poosje op zoek naar een goede naam. Alleen ben ik beetje een perfectionist, dus veel van de namen die ik bedacht, voelden gewoon niet goed aan. Pas toen Expanse in me opkwam had ik zo iets van dit is het.

De problemen begonnen echter al toen ik een merkidentiteit (logo en kleuren) ging ontwerpen. Ik kon een prima icon bedenken, maar de vier gebruikte kleuren waren nogal willekeurig. Minder kleuren werkte ook niet, dus paste ik de kleuren aan op elkaar en ging daarmee verder. Ook kon ik de tekst van de naam (Expanse) niet echt goed uitlijnen naast het icon. Op de website heb ik later een versie gebruikt met een lettertype dat op kleine schaal werkt, maar niet als je hem zou opschalen. Ik ben niet echt een logo ontwerper, dus dat heeft er waarschijnlijk veel mee te maken waarom ik het niet goed voor elkaar kreeg. Ondertussen werkte ik aan een project, dus had niet veel tijd om het echt goed uit te werken en ging er daarom mee door.

Hoe ik op de naam Pointers ben gekomen

Een paar weken geleden was ik op zoek naar een domeinnaam voor een project en de AI gaf een suggestie van een ongerelateerde domeinnaam: Binary. Die naam bleef met me. Het is een korte naam, is makkelijke te onthouden, heeft betekenis in de softwarewereld en ik kon me een paar logo’s mee verzinnen. Maar net zoals bij alle goede namen waren alle domeinen al bezet. Binary.nl kon ik kopen van iemand maar binary.agency was bezet. Ik liet het hier echter niet bij zitten en ging brainstormen met gerelateerde woorden.

Vector, Refactor, Dependency, Heap, Pointer, Evolve, enz. Bij elk woord dat in me opkwam, controleerde ik gelijk de beschikbare domeinen en schreef de woorden met een duidelijke betekenis op. Ik probeerde wat logo’s te ontwerpen en speelden met de woorden in figma.com. Na een tijdje begon Pointer me wel aan te spreken. De domeinen waren echter al bezet, dus liet ik het daarbij. Ik weet niet meer precies hoe ik op ‘Pointers’ kwam, waarschijnlijk door gewoon een ‘S’ toe te voegen aan ‘Pointer’, maar de naam bleef in ieder geval hangen.

Een pointer is een variable die het geheugenadres van een andere variable als waarde opslaat en pointers is het meervoud daarvan. Het klonk goed en kan gemakkelijk worden uitgesproken in zowel het Engels als in het Nederlands. Dus ik kocht pointers.agency and ging verder met het ontwerpen van een logo en kleuren.

Hoe ik de merkidentiteit heb ontworpen

Ik ben absoluut geen logo/merk ontwerper, maar voor mijn eigen bedrijf geeft het me de controle die ik nodig heb. Ik begin meestal met het proberen van wat kleuren op een canvas in figma.com samen met symbolen/pictogrammen voor het logo. Omdat het eindresultaat al in mijn hoofd zit, hoef ik geen volledige briefing te schrijven. Soms maak ik moodboards, maar meestal is het gewoon proberen en knoeien met kleuren, lettertypen en symbolen. Je krijgt zo een gevoel van waar je naartoe wilt en wat je niet leuk vindt.

Logo varianten van het woord Pointers Logo varianten van het woord Pointers

De eerste zag er op het eerste oog gelijk het beste uit. Eenvoudig, lijkt op een pointer, en past bij de stijl waar ik voor ga. Het lettertype past er minder bij, dus heb ik het lettertype van de 5e gepakt. Het vierkante lettertype past bij het vierkante gevoel van de icon. Beetje ruimte toevoegen, font dikte aanpassen samen met de lijndikte zodat het overeen komt en zo ontstond er een logo.

Kleuren kiezen

Ik vind kleuren altijd een beetje lastiger. Kleuren zijn vrij moeilijk om echt goed te krijgen en ik wilde niet dezelfde fout maken door te veel (willekeurige) kleuren te kiezen. Ik ben behoorlijk wat kleurenschema’s afgegaan. Wist je trouwens dat elke kleur een bepaald gevoel afgeeft? Hier kun je dat goed zien:

Color psychology scheme Color psychology scheme

Na een beetje kleuren uitproberen (met een website mockup en het logo) kwam ik uit op #c0b9df. Dit is nu mijn primaire kleur. Het voelt zacht aan maar tegelijkertijd ook sterk. Aan de hand van deze primaire kleur heb ik de secondaire kleur #c7d8c5 gemaakt. Twee kleuren zijn meestal voldoende, en ik heb ze aangevuld met een simpele zwart en wit kleur.

Wat heeft dit voor invloed

Eigenlijk niet heel veel. Onze look and feel is anders, maar wij zijn nog steeds hetzelfde bedrijf. We blijven software ontwerpen en bouwen, alleen onder een andere naam. We gaan meer actief zijn op social media en we hebben een aantal leuke onderwerpen waar we over gaan bloggen/praten.

Vooral met de AI-ontwikkeling gaat alles zo snel. Het is de beste tijd om te investeren in elke vorm van software voor je bedrijf. De mogelijkheden zijn nu echt bijna eindeloos. Binnenkort gaan we hier aandacht aan besteden! Ik zou zeggen, blijf op de hoogte!

Klaar om te beginnen?